Riaditelia úradov VÚC posudzovali návrh stanov združenia

30.03.2004 Celý región

Návrh stanov združenia samosprávnych krajov SR posúdili na svojom zasadnutí 29. marca v Prešove riaditelia úradov ôsmich vyšších územných celkov (VÚC). Združ...
Návrh stanov združenia samosprávnych krajov SR posúdili na svojom zasadnutí 29. marca v Prešove riaditelia úradov ôsmich vyšších územných celkov (VÚC). Združenie ako samostatný právny subjekt tvorený predsedami VÚC by mal byť založený do pol roka. Na tlačovej konferencii po skončení rokovania to povedal riaditeľ Úradu Prešovského samosprávneho kraja Alexander Ernst.

\"Je najvyšší čas, aby takéto združenie bolo, \" konštatoval Ernst. Má okrem iného slúžiť na spoločné inštitucionálne obhajovanie záujmov krajskej samosprávy v SR napr. v oblasti legislatívnych krokov slovenského parlamentu vo vzťahu k VÚC.
Najvyšším rozhodovacím orgánom združenia je podľa návrhu stanov konferencia predsedov VÚC, ktorá sa už stretáva od roku 2002. Ráta sa aj s odbornými sekciami.
Takéto združenie nemá oporu v súčasnom zákone o vyššej územnej samospráve, preto riaditelia poverili dvoch svojich kolegov zároveň poslancov Národnej rady SR Renátu Zmajkovičovú a Jána Kovarčíka iniciovať jeho novelizáciu.

(jj)
 

Vyberte región